Opasnosti po šljive u fazi razvoja voća

Knjaževac 25/05/2022

 

Šljiva spada u vodeće vrste u našoj zemlji I smatra se za voće bez kojeg se ne može. Gaji se na velikim površinama širom zemlje I nema kraja u kome nije prisurna proizvodnja ove koštičave voćne vrste. Šljiva po prirodi rano cveta I rano daje plodove pa je samim im vrlo osetljiva na mrazove, zbog toga stručnjaci preporučuju dobar odabir lokaliteta pre sadnje I uzgoja.

Zasadi šljive se trenutno nalaze u fazi razvoja plodova, najranostasnije sorte se nalaze u fazi kada su plodovi dostigli polovinu krajnje veličine.

Najveću opasnost po šljivu, koja se svake godine javlja u gotovo svakom zasadu, predstavlja šljivni smotavac. Šljivin smotavac predstavlja jednu od najznačajnijih štetočina šljive. Najštetniji stadijum pomenute štetočine šljive je larva, koja nanosi ogromne štete u uslovima prenamnoženosti, do kojih ne retko dolazi u povoljnim klimatskim uslovima. Leptiri I generacije polažu jaja u mlade plodove posle precvetavanja, kada plodovi dostignu veličini koštice trešnje. Mlada larva po napuštanju jajnog horiona luta po plodu, a zatim se ubušuje u njegovu unutašnjost. Napadnuti plod prestaje da raste i dobija ljubičastu boju i opada dok su larve u njemu još male. Na mestu ubušenja javlja se kapljica smole. U jedan plod može da se ubuši više larvi. Larve često oštećuju i košticu u mladom plodu.

U pojedninim delovima Srbije u toku je intenzivno polaganje jaja I piljenje larvi prve generacije šljivnog smotavca. Preglednom mladih plodova stručnjaci su uočili prisustvo jaja ove štetočine u različitim fazama razvoja, od sveže položenih koja su bele boje do onih pred piljenje kod kojih se uočava crna glava larve.

Pregledom zasada šljiva uočeno je prisustvo šljivine vaši kovrdžavice I brašnaste vaši, koje pored direktnih šteta koje prouzrokuju sisanjem biljnih sokova ove štetočine nanose I indirektne štete kao prenosioci fitopatogenih virusa.

Stručnjaci preporučuju poljoprivrednim proizvodjačima da pregledaju svoje zasade I da ukoliko uoče prisustvo ovih štetočina, u cilju zaštite iskoriste neki od preporučenih insekticida.

 

Post Author: Rtvm2020