Razvoj plodova I opasnosti po zasasde jabuka

Knjaževac 22/06/2022

Sadnice jabuka se nalaze u fazi razvoja ploda, plodovi su dostigli 40 do 50% krajnje veličine. Jabukin smotavac je najznačajnija štetočina jabuke i javlja se svake godine u gotovo svakom zasadu. abukin smotavac predstavlja ekonomski najznačajniju štetočinu jabuke. Rasprostranjena je gotovo u svim voćnjacima u našoj zemlji. Ukoliko se ne sprovode adekvatne mere suzbijanja ove štetočine, štete mogu iznositi i 100%. Štete pričinjavaju larve koje se ubušuju u plodove koji preveremneo opadaju.
U toku je piljenje larvi prve generacije ove štetočine. Na plodovima i listovima je uočeno prisustvo jaja u svim fazama razvoja, te je preporuka da se izvrši zaštita jabuka sa nekim od registrovanih

Na jabukama je takodje primećeno i  prisustvo grinja na naličju listova. U
našim uslovima, jabuku napada nekoliko vrsta: obični paučinar, crvena voćna grinja i rđasta grinja. Trenutni uslovi u proizvodnji, praćeni visokim temperaturama, pogoduju razvoju i širenju ovih štetočina. Zasade jabuka treba redovno obilaziti I pregledati na prisustvo grinja i po potvrdi njihovog prisustva izvršiti mere zaštite.

Uslovi u proizvodnji pogoduju razvoju i širenju prouzrokovača pepelnice
jabuke. Period primarnih zaraza od prouzrokovača čađave pegavosti lista i
krastavosti ploda jabuke je završen i zaštitu od ovog patogena treba nastaviti samo u zasadima gde ima simptoma.

 

Sprovođenje hemijskih mera zaštite se preporučuje u večernjim časovima zbog visokih dnevnih temperatura vazduha.

 

 

(Izvor:Portal Prognozno- izveštavnje sližbe zaštite bilja)

 

 

Post Author: Rtvm2020