Najbolje vreme i način za berbu višanja

Knjaževac 30/06/2022

 

Uoči početka berbe višanja, u našem kraju proizvodjači i poljoprivrednici se sve teže opredjuju za pravo vreme ali i najbolji način branja. Za berbu višnje jako je važno odrediti optimalno vreme i način berbe, jer oni  utiču  na očuvanje i kvalitet ploda.

Prilikom određivanja optimalnog vremena berbe mora se znati da se u toku sazrevanja javljaju dva stepena zrelosti plodova voća. Prva je fiziološka, kada semenka postaje funkcionalno sposobna da klija i razvija se u novu biljku, plod dostiže maksimalnu krupnoću, a formira se i sloj za odvajanje između peteljke i ploda. Druga je puna zrelost, kada plodovi dobijaju najbolje organoleptičke osobine, naročito ukus i aromu.

Ako se plodovi beru prerano, biće manje krupnoće, boja pokožice biće svetlija, a time i lošijeg izgleda i ukusa, sa manjim sadržajem šećera. Potrošači stoga postaju manje zainteresovani za ovakve plodove, a time je i ekonomska dobit niža. Kasna berba takođe nije poželjna jer u tom slučaju može doći do opadanja plodova. Tako ubrani plodovi su manje čvrstoće, nisi pogodni za transport, teže se skladište i podložniji su gljivičnim oboljenjima.

Određivanje pravilnog vremena berbe vrši se na osnovu boje pokožice, organoleptički, sadržaja rastvorljive suve materije i na osnovu odvajanja ploda od peteljke. Boja ploda najčešće se koristi kao indikator i on se može brati kada dobije karakterističnu boju.

Prednosti I mane načina berbe višnje:

Ručna berba poskupljuje proizvodnu cenu višanja, dok sa druge strane ručna berba ima i mnoštvo mana od kojih su najznačajnije to što je berba višnje period kada vlada velika tražnja radne snage zbog ujednačenog sazrevanja višnje na većoj teritoriji. Iz toga proizilazi da je cena radne snage veća u tom periodu, koja je za berbu višnje iznosila 18-20 dinara po kilogramu. Pošto su radnici plaćeni po učinku, zbog veće zarade, oni su skloni da preskaču manje pristupačne delove na stablima što smanjuje ukupno ubranu količinu višanja.  Sve to dovodi do poskupljenja proizvodne cene višanja, a samim tim i do manje zarade proizvođača. Kao rešenje tih problema sve više se nameće mašinska berba višnje, koja je u ekspanziji u krajevima gde se gaji oblačinska višnja.

Mašina za branje višanja trešenjem skida plod sa svih delova krošnje. Prilikom berbe angažovan je znatno manji broj radnika. Tresač opslužuju 3-5 radnika. Smanjenje radne snage rešava problem prevoza, kao i ishrane radne snage. Berba je brža jer ne zavisi od ljudske radne snage. Zato se može odabrati najbolji momenat za berbu. Kontat ruku sa plodovima je minimalan, pa se smanjuje opasnost od infekcije bakterijama. Osim navedenih prednosti, mašinska berba ima i određene mane. Potrebno je dodatno tretiranje hemijskim preparatom za odvajanje ploda. Ukoliko se ne koriste navedena sredstva plod mora biti potpuno zreo zbog lakšeg odvajanja od peteljke. Mašinskoj berbi se takodje moraju prilagoditi uzgojni oblik i razmak sadnje.

Autor: Izet Boičić

Post Author: Rtvm2020